BOSNA HERSEK, MOSTAR KÖPRÜSÜ NEREDE, NASIL GİDİLİR, NE YENİR, YÜKSEKLİĞİ, UZUNLUĞU, NE ZAMAN YAPILDI, YIKILIŞI – HANGİ PADİŞAH

Mostar Köprüsü hangi padişah zamanında yapıldı, Mostar Köprüsü ne zaman yapıldı, Mostar Köprüsü mimari, Mostar Köprüsü nerede, Mostar Köprüsü yüksekliği, Mostar Köprüsü yıkılışı, Mostar Köprüsü hangi ülkede, Mostar Köprüsü restorasyonu gibi konularda sizleri aydınlatmaya çalışacağım. 

Hangi padişah zamanında

Mostar Köprüsü hangi padişah zamanında yapıldı, mostar köprüsü Osmanlı padişahlarından istanbulu fetheden Fatih Sultan Mehmed zamanında 1468 ile 1481 yılları arasında inşasının yapılmaya başladığı biliniyor. 

NE ZAMAN YAPILDI

Mostar Köprüsü ne zaman yapıldı, Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildiği bilinmektedir. Mostar Köprüsü yüksekliği, köprünün yüksekliği 24 metre olarak kayıtlarda yer almaktadır. Mostar Köprüsü uzunluğu, köprünün uzunluğu 29 metre olarak kayıtlarda yer almaktadır. Mostar Köprüsü yıkılışı, Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında 9 Kasım 1993’te Hırvat güçleri tarafından yıkıldı. Mostar Köprüsü restorasyonu, köprünün yeniden yapılması 2003 yılındadır.
bosna hersek'te gezilecek yerler arasında en önemli yer mostar köprüsü

MOSTAR KÖPRÜSÜ NEREDEDİR

Mostar köprüsü nerede, Yılbaşı için çıkmış olduğumuz gezinin en güzel durağıydı belki de Mostar köprüsü. Bilenler bilir Mostar, Bosna Hersek‘te yer alıyor. Bosna’ya gidince uğranılması gereken bir sembollerdendir.  Mostar köprüsü BoşnakçaStari Most” demekmiş. Peki biz Mostar değil de Mostar Köprüsü yani Şehriyle değil de bir köprünün ismiyle anlamlanan bu şehri nasıl biliyoruz?
Öncelikle Mostar Köprüsü iki yakayı birbirine bağlayan bir köprü ama bu neleri birbirine bağlıyor ki?
Bunlar bir yana her iki yakayı kavuşturan,bir araya getiren, ortak bir paydada buluşturan bizi bir eden bu yapılar içinde Mostar köprüsü neler görmüş nelere tanıklık etmiş ve hakikaten de huzuru, mutluluğu, yardımı, sevgiyi mi bir araya getirmiş ki?
Ya da getirmeye çalışmış da tarihin tozlu sularında nelerle karşılaşıp neleri birleştirmeye devam etmiş?
Onu ne mazisinden uzaklaştırmış ki onu hangi güç insanları ortak payda da buluşturan değerleri söndürmüş?

mostar köprüsünün altından geçen nehir neretva nehri

gelin bunlara geçmeden önce köprü kim zamanında neden ve hangi amaçla yapılmış kısa kısa bunlara değinelim.

MOSTAR KÖPRÜSÜ HANGİ NEHİR ÜZERİNDE

Mostar köprüsü hangi nehir üzerindedir, Köprü sizinde bildiğiniz gibi Mostar Köprüsü bir nehir üzerinden NERETVA nehri üzerine kurulmuş bir gelin kemeri gibi boylu boyunca ince uzun,zarif mi zarif prenses gibidir. Mostar köprüsü bakınca bir bütün olarak görülse de aslında Boşnak ve Hırvat olarak iki yakayı bir araya getirmektedir.

MOSTAR KÖPRÜSÜNÜ KİM YAPTI

Mostar köprüsünü kim yaptı, asıl olan bu olsa da şehir köprünün ismiyle anılmaya başlamıştır. Mostar köprüsünü Mimar Sinan’ın öğrencisi olan Mimar Hayrettin‘e aittir. Mimar Sinan‘ın izlerini taşıyan bu köprü herkesi kendine hayran bırakırken bir anda tarihin acı gerçeği olan savaşla yüzleşmiş ve çıkan iç savaşta köprü yıkılmıştır.
Onca anı, görkem, güzellikte sulara gömülmüştür.

mostar şehrinin panoromik fotoğrafı

MOSTAR KÖPRÜSÜNÜN YENİDEN İNŞA EDİLİŞİ

Köprü UNESCO ve Dünya Bankası tarafından Türkiye‘nin de desteğiyle yeniden inşa edildi .
Herkesin kilometrelerce uzaktan görmeye geldiği bu dünya mirası yıkılmıştı. Yıkılan değer elbette sadece köprü değildi. Bu acı dolu olay bir maneviyatın da bizden koparılmasına neden olmuştu. Şu an yer alan köprü belki daha sağlam belki daha yeni ama ya kaybettiği değeri ?

yaz mevsiminde mostar köprüsü

İçimde yer alan burukluğun tarifi yok ve sızısı maneviyatlarımızın çıkarlar karşısında eziliyor oluşu.
Bu yakın tarihli acı olayı hatırlamak içimizi sızlatsa da görülmeye değer bir yapı olduğunu düşünüyorum. Sizde ziyaret edin ve anlamları yeniden köprü içine umut,barış,sevgi daha nice isimlendiremediğim güzel duygu adına inşa edelim.

BOSNA HERSEK – MOSTAR’DA NE YENİR – NEYİ İLE ÜNLÜ

Bosna Hersek neyi ile ünlüMostar’da ne yenir ne içilir, Bosna Hersek‘in bir ili olan mostar’da yemek kültürü olarak kuzu çevirmesi en meşhur olan yemeğidir.