Ev alırken nelere dikkat etmeliyiz, Ev alırken çıkan masraflar neler, Ev alırken tapuda nelere dikkat edilmeli, Ev Alırken Hangi kat tercih edilmeli

ev alırken nelere dikkat edilir

Ev alırken nelere dikkat etmeliyiz, Ev alırken çıkan masraflar neler, Tapu masrafları ne kadar tutuyor, Ev alırken dikkat etmemiz gereken en önemli noktalardan biri bence İSKANLI OLUP OLMAMASIDIR. İskanlı ev oturma izni var mı yok mu bunu ifade ediyor. Bina yapıldıktan sonra kullanıma uygunsa eğer belediye tarafından iskan belgesi veriliyor. 

Ev almak elbette çoğu insanın en büyük hayallerinden biri. Peki ev alırken neye göre, nasıl, hangi özellikleri göz önün bulundurmalıyız?

Türkiye de ev sahibi olmak mümkün mü, Bu soru genelde YABANCI UYRUKLU KİŞİLERİ İLGİLENDİREN BİR SORU, eğer yabancı uyruklu bir vatandaşsanız Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden izin alırlarsa ev kiralayabiliyorlar. Ev sahibi olmak için ise Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş “Türkiye de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinilebilen ülkeler den birisinin vatandaşı olması gerekir. Ayrıca bunun için gerekli belgeler de söz konusudur. Yabancı uyruklu kişiler Türkiye de bulunan bir bankadan gerekli koşulları taşıması koşulu ile kredi de kullanabilirler.

istanbulda ev almak

İstanbul da ev alırken neye dikkat etmeliyiz

İstanbul da ev alırken neye dikkat etmeliyiz, Türkiye de ev sahibi olmak isteyen yabancılardan bahsettik peki Türkiye de İSTANBUL DA EV  ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR? YA DA NEDEN EV ALMAK DAHA MANTIKLI VEYA MANTIKLI DEĞİL ? 

Ev almak kredi ile ev alınacak ve taksit ödenecekse zaten kira bedelleri neredeyse aylık ödenen kredilere yaklaşmış durumdadır. Kredi oranları düşükse ödeyeceğimiz kredi miktarı uygun ve ödediğimiz kredi ile kira arasındaki fark azsa tabi ki  ev almak daha mantıklıdır.

İstanbul da ev almaya karar verdiysek en en en en önemli olan kriterlerden birisi METROBÜS veya TOPLU TAŞIMAYA yakın olmasıdır. Evin değeri E-5 ‘E yakın olup olmamasına göre oldukça değişmektedir. 

Şehrin kalabalığından uzaksa eğer bu da çok önemli bir kriter ki İSTANBUL müthiş kalabalık ve tabiri caizse kaos şehridir. 

Tercih olarak Beylikdüzü, Büyükçekmece’ye doğru bir sakinlik ve yeşillik hüküm sürmektedir. ( Avrupa yakasında)

Maltepe, Ataköy, Yeşilköy, Florya oldukça şık ve nezih kesimlerden olduğunu söyleyebilirim. 

Ev alma konusunu farklı açılardan ele alabiliriz. Ev almalıyız dersek eğer, 

1.  İstanbul’da kiralar çok pahalı

2. Yatırım olarak en iyi parayı değerlendirme yöntemlerinden biri

3. Metropol şehirlerinde genelde büyüme dışa doğru olduğu için ne kadar dışarıda bir ev sahibi olsanız da zamanla içeri  kalması ve etrafının gelişmesinin mümkün olduğunu görebiliyoruz. 

Ev alırken tapu masrafları nelerdir?

Ev alırken tapuda nelere dikkat edilmeli, Ev alırken tapu masrafları nelerdir, Ev alan kişilerin karşısına çıkan tapu masrafı içeriği, Ödeyeceğimiz ilk para taşınmaz bedel üzerinden binde 20 oranında alınan tapu bedelidir.

Ev alırken çıkan masraflar nelerdir?

1 İlki Tapu masrafı’dır.

2. Arada bir komisyoncu varsa hem satan hem de alan kişiler mülk bedelinin %2 ‘sini KDV’si ile birlikte komisyoncuya ödemek zorundadır.

3. Evi aldık ama 5 yıl olmadan satarsak emlak değer artışı nedeniyle vergi ödememiz gerekir.

4. Tapu harcı ödeme sırasında mülkün değerini düşük göstermek, ilgili birimler tarafından tespit edilirse satan ve alan tarafa geçmişe dönük ceza kesilir. 

Ev alırken tapu harcını kim öder ?

Tapu harç bedeli 

1. Alıcıdan yüzde 2 

2. satıcıdan yüzde 2 ( toplamda yüzde 4 )

Tapu harcını hem alıcı hem de satıcı öder.

Ev alırken yapılan işlemler?

1. alıcı kişin ;kimlik bilgileri

satıcı kişinin ;kimlik bilgileri

2.Satıcı kişinin 1 adet

Alıcı kişinin 2 adet fotoğrafı ( son 6 ay içerisinde çekilmiş olması şarttır)

3. Satıcı adına düzenlenmiş tapunun aslı ve fotokopisi

4.DASK POLİÇESİ (zorunlu deprem sigortası )

Ev alırken gerekli belgeler ?

Yukarı da saydığım belgeler aynen geçerlidir.

İskanlı ev ve iskansız ev farkı nedir, Kat mülkiyeti nedir, neden önemli

İskanlı ev ve iskansız ev farkı nedir, Kat mülkiyeti nedir, neden önemli, İskansız ev alındığı zaman herhangi bir elektrik su aboneliği olmuyor. Bina da internet aboneliği de olmuyor. Ortak bir sayaç olduğu için daire başı para toplanır ortak ödeme yapılır. Tapuya gidilirse ev değiş arsa olarak kayıt altında olduğu görülüyor. 

Ev alma masrafları nelerdir?

  1. Dask
  2. tapu harç bedeli
  3. Döner sermaye bedeli
  4. emlak vergisi
  5. tahsilat masrafları
  6. çevre temizlik bedeli
  7. abonelik masrafları
  8. kredi masrafları
  9. taşınma masrafları

Ev alma işlemleri nelerdir ?

Ev alma işlemlerini yukarı da detaylı bir şekilde saydık.

Ev alma siteleri, hangi siteler güvenlidir ?

Ev almak için genelde sahibinden tercih ediliyor.

Sadece ev değil her türlü alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. 

İlk ev alma teşebbüsünde bulunduğunuzda bir çok bilmem ne yapı adı altında inşaat firmaları  çıkacaktır. Bu yapılar genelde emlak görevi görmekte aynı zamanda kendi yaptıkları evleri satmaktadırlar. İnternete öyle güzel evleri o kadar ucuza sunmaktadırlar ki şaşar kalır dersiniz ki biz ayırdığımız peşinatla ev alabiliyoruz. Tabi ki de böyle bir durum söz konusu değil. Dikkat edin görsellere hiçbir zaman ulaşamayacak ve o tabiri caizse villa tarzı evlere 120-130 bin tl ye ulaşmanın mümkün olmadığını göreceksiniz. Önce gördüğünüz ilanı yok artık bu kadar ucuz nasıl olabilir hem de bu ev diyerek heyecanla arıyorsunuz. Karşınıza çıkan kişi o evin size uygun olmadığını nedenini ise uzak bir konumda olduğunu belirtiyorlar. Size başka bir kaç ev göstermek i.in ofise davet ediyorlar. Onların araçlarıyla çeşitli evlere gidiyorsunuz, Görüyorsunuz ki ne öyle evler var ne o fiyata ev var. Müthiş bir hayal kırıklığı yaşıyorsunuz. Her ilanı arayışınızda bu durumla karşılaşıyor ve en sonunda içlerinden en beğendiğinizi bütçenizin çok üzerinde bir miktara satın alıyorsunuz. Eğer almazsanız kiracı olarak yaşamaya devam ediyorsunuz.

Kapora nedir, Satın alınan Ev için Kapora neden verilir

Kapora nedir, satın alınan ev için kapora neden verilir, Kapora evin ya da eşyanın üzerinde başkasına satılmaması konusunda bir teminat olarak verilen paradır. Satıcı başkasına satmaz alıcı da vazgeçerek satıcıyı kayba uğratmaz. Aslında iki tarafıda koruyan bir sözleşmedir.

Emlak, komisyoncu, aracı kimdir, Emlakçıya neden komisyon verilir

Emlak, komisyoncu, aracı kimdir, Emlakçıya neden komisyon verilir, Emlak satıcının sahip olduğu değeri alıcılara sunan,  ilgilenen ve bunun karşılığı para alan kişidir. Komisyoncu ise yukarıda bahsetmiş olduğum inşaat firmalarında çalışan kişiler. Bunlarda bu miktardan evleri gezdiren kişilere yani satış ve pazarlama elemanlarına bir miktar para veren kişilerdir.

Aklıma gelen noktalara oldukça değinmek istedim sorularınız olursa İstanbul da yaşayan biri olarak cevaplayabilirim. Hoşçakalın 🙂