Türkiye’nin uzay çalışmaları, Türkiye’nin uzay filosu, Türkiye’nin uzay üssü, Türkiye’nin uzay  araçları, Türkiye’nin uzay yolculuğu, Türkiye’nin uzay programı açıklandı mı? Türkiye uzaya ne zaman gidecek? Türkiye’nin uzay bütçesi nedir ? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ocak ayında Türkiye’nin on yıllık Türkiye için tasarlanan hedeflerini maddeleyerek açıkladı. 

türkiye uzay programı

Bu hedefler arasında yer alan Türkiye’nin uzay yolculuğunun 2023 yılı için tarih verdi. Cümlelerini son hedefinin Türk vatandaşımızın bir tanesinin uzaya gönderileceği olduğunu belirtti. 

Milli uzay programımız diyerek cümlelerine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan hedefimiz Cumhuriyetin 100. yılında Ay’a ilk teması gerçekleştireceğiz sözleriyle bitirdi. 

Uzay aracımızın yakın yörüngeye çıkaracak ilk fırlatmayı uluslarası kuruluşlarla işbirliği halinde gerçekleştireceğimizi dile getirdi. 2023 yılında gerçekleşecek olan bu hedefimizi milli ve hibrit roketimizle gerçekleştireceğimizi söyledi. 

İlk hedefimizin 2023 yılı için bu olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı ikinci hedefimizin ise dünya ile rekabet edebilecek yerli ve milli bir marka ortaya çıkarmaktır .

3. hedefimizin ise uzay liman işletmesi kurmaktır. Uluslararası işbirliği içinde bunu da hedeflediklerini belirtti. 

4. hedefin uzay havasına yatırım yapılacaktır.

5. hedefin, astronomik gözlemlerin daha sağlam, temelli, yerden takibi konusunda gelişim gösterileceğini belirtmesiydi. 

6. hedefin uzay sanayi çeşitliliğini geliştirmek olduğunu belirtmesi, yeni bir alan yeni bir mecra içinde kendi gelişimi tamamlayacak bir ekosistem oluşturulması olacağının üzerinde durdu. 

7. hedefin Uzay alanındaki eğitimlerin daha temellendirilerek insan kaynağımızı da çalışmalarla birlikte eş zamanlı yürütmek olduğunu söyledi.

8. hedefimizin Uzay da Türkiye’ye ait bölgesel bir konumlama ve zamanlama sistemi çalışmalarıdır.

9. hedefin, uzay havası ya da metorolojik çalışmalarının kendi  kaynaklarımızla doğrudan erişim sağlamaktır.

10. hedefimizin uzay konusunda var olan teknolojilerin gelişiminin ve üretiminin konusunda yetkinliğe ulaşımının olduğu belirtmesi, 

bize uzay konusunda yeni bir alanın yaratılmasının ve bu konuda ciddi çalışmalarında beraberinde geleceğini belirtmiş oldu. 

Son olarak da Tüm Türk halkına seslenerek Türk uzay yolcularına bir isim bulma konusunda yaptığı çağrı oldu. 

Bizlerde çalışmaların yakın takipçisi ve kaynak taraması yapımcısıyız. 

LÜTFEN REKLAMLARA DESTEK İÇİN TIKLAYINIZ:

Takipte kalınız.