1 – Kitlenizi analiz edin

Bir sunum hazırlamanın ilk adımı, konuşacağınız dinleyicilerin kim olduğudur. Dinleyicilerin sunumunuzdan neler bekleyebileceğini anlamak için hedef kitlenizin geçmişi, değerleri ve ilgi alanları vs … hakkında biraz bilgi edinmek iyi bir fikir olabilir..

sunum konusu seçme

2- Bir konu seçin

İzleyicilerin alakalı bulduğu bir sunum yapmak çok daha kolay ve ilginizi çeken bir konuyu araştırmak daha zevkli olacaktır.

3 – Sunumun amacını tanımlayın

Bir konu seçtikten sonra, sunumun amacını tek ve kısa bir ifadeyle yazın. Hedef kitlenizin sunumunuzdan tam olarak ne öğrenmesini istediğinizi belirtmelidir. İçeriğin amacını ve düzeyini, sunum için sahip olduğunuz süreye ve izleyicilerin arka plan bilgisine dayandırın. Sunumu araştırırken ve geliştirirken odaklanmanıza yardımcı olması için bu ifadeyi kullanın.

Sunumunuzun İçeriğini Hazırlama

1 – Sununun gövdesini hazırlayın

Sunumunuzun amacını belirledikten sonra, izin verilen süre içerisinde ne kadar bilgi sunabileceğinizi belirleyin. Ayrıca, doğru düzeyde ayrıntıya sahip bir sunum hazırlamak için izleyiciler hakkındaki bilginizi kullanın. Çok basit veya çok gelişmiş bir sunum planlamak istemezsiniz.

Sunumun gövdesi, fikirlerinizi sunduğunuz yerdir. Fikirlerinizi ikna edici bir şekilde sunmak için onları örneklendirmeniz ve desteklemeniz gerekecektir. Bunu yapmanıza yardımcı olacak stratejiler şunları içerir:

  • Mevcut verileri ve gerçekleri ortaya koyun
  • Uzmanlardan alıntıları okuyun
  • Kişisel deneyimleri ilişkilendirin
  • Canlı açıklamalar sağlayın

Ve unutmayın, sunumunuzun gövdesini planlarken çeşitlilik sağlamanız önemlidir. Dinleyiciler birçok gerçeklerden çabucak sıkılabilir veya hikaye üstüne hikaye dinlemekten yorulabilirler.

2 – Sunumun Giriş ve sonucunu hazırlayın

Sunumun metnini hazırladıktan sonra, konuşmayı nasıl başlatacağınıza ve nasıl bitireceğinize karar verin. Girişin hedef kitlenizin dikkatini çektiğinden ve sonucun önemli noktalarınızı özetleyip yinelediğinden emin olun. 

Sunumunuzun açılışı sırasında, izleyicilerin dikkatini çekmek ve ilgilerini oluşturmak önemlidir. Bunu yapmazsanız, dinleyiciler dikkatlerini başka bir yere çevirecek ve onu geri almakta zorlanacaksınız. 

Kullanabileceğiniz stratejiler :

  • Girişi dinleyicilerin amaçlarına, değerlerine ve ihtiyaçlarına uygun hale getirin
  • Düşünmeyi teşvik etmek için sorular sorun
  • Kişisel bir deneyim paylaşın
  • Şaka veya mizahi bir hikaye ile başlayın
  • Bir çizgi film veya renkli bir görsel yansıtın
  • Teşvik edici veya ilham verici bir açıklama yapın
  • Eşsiz bir gösteri yapın

Açılış sırasında konunuzu ve sunumunuzun amacını net bir şekilde sunmak istiyorsunuz. Konuyu ve amacı açıkça ifade etmek, dinleyicilerin ana fikirlerinize odaklanmasına ve kolayca takip etmesine yardımcı olacaktır.

Sunumunuzun sonunda, ilettiğiniz ana fikirleri pekiştirin. Dinleyicilerin sunumunuzun tamamını değil, yalnızca ana fikirleri hatırlayacağını unutmayın. Ana fikirleri pekiştirerek ve gözden geçirerek, izleyicilerin onları hatırlamasına yardımcı olursunuz.

3 – Sunumunuzun alıştırmasını yapın

Çoğu insan bir sunum hazırlamak için saatler harcar, ancak pratik yapmak için çok az zaman harcar. Sunumunuzun alıştırmasını yaptığınızda, “aa”, “peki” ve “bilirsiniz” gibi kelimeleri ve cümleleri söyleme sayınızı azaltabilirsiniz. Bu alışkanlıklar bir konuşmacının güvenilirliğini kolayca azaltabilir. Ayrıca, en önemli noktalarınızı ayrılan süre içinde yaptığınızdan emin olmak için içeriğinize ince ayar yapabilirsiniz.

topluluk önünde konuşma alıştırmaları

Sunumunuzun içeriğini planlamanın yanı sıra, onu nasıl sunmak istediğiniz konusunda da ileri düzeyde düşünmeniz gerekir. Sunumunuzu hafızaya almak mı, size yol göstermesi için kartlar kullanmak mı yoksa bir senaryodan okumak mı istiyorsunuz? Veya bir yöntem kombinasyonu kullanmak isteyebilirsiniz. Karar vermenize yardımcı olması için aşağıda açıklanan dört teslimat yönteminin avantajlarını ve dezavantajlarını okuyun.

Hafızadan Konuşmanın Önemi

hafızadan konuşmak

Hafızadan konuşmanın belirgin bir avantajı, notlara veya bir senaryoya güvenmeden dinleyicilerle konuşma becerinizdir. Bu size podyumdan uzaklaşma ve seyirciyle göz temasını sürdürme esnekliği sağlar. Ancak hafızadan konuşmanın dezavantajları da vardır. Hafızadan yapılan sunumlar genellikle prova edilmiş gibi görünür ve önemli bir noktayı unutmanız, yanlış bilgiler sunmanız veya tamamen kaybetme olasılığınız vardır.