Merhaba sevgili okurlarım. Gün geçtikçe doğal ve organik yaşama olan ilgimiz artmakta. Bizi, yeni tarifler ve arayışlar içine

koymaktadır. Bu yazımda şehir hayatında da evde ekmek yapmanın mümkün olduğunu göstermek istiyorum. 



    Aslında çok basit ve birkaç püf noktası olan ekmek yapmak biz sağlıklı yaşamı tercih edenlerin rüyası olmamalı. Günlük 1.25 kuruştan ekmek alan ve ortalama 4 ekmek yiyen bir aile  5 liraya her gün ekmek almaktadır. 



    Oysa evde yaptığımız ekmekler 3 tabak undan 4 ekmek çıkmakta ve günde sadece 1 ekmek tüketmekteyiz. Yaptığımız 4 ekmek bize 4 gün gitmektedir. Hem yemeklerin tadını ekmekle alıp hem de kendi elimizin değdiği el lezzeti ekmeğimizi  yapmaktayız. Peki ya nasıl ?

 MALZEMELER;
YUVAM KURU MAYA
ÖNCEKİ YOĞURDUMUZ HAMURDAN AYIRDIĞIMIZ BİR MİKTAR EKŞİ MAYA (tercihe göre)
4 TABAK UN (HAS UN)
TUZ
ILIK SU


 YAPILIŞI:

4 tabak has unu eleyerek leğene koyduk, üzerine ekşi mayamızı ve 1 tatlı kaşığı yuvam marka kuru mayamızı koyuyoruz. Üzerine bir yemek kaşığı tuz ekliyoruz ve Ilık suyu ekleye ekleye  yoğuruyoruz.  Yaklaşık yarım saat yoğurduktan sonra leğenin kapağını kapatıyoruz ve 2 saat bekletiyoruz. 2 saatin sonunda leğende kabarmış hamurumuzu 5’e bölüyoruz. Böldüğümüz hamurları oklava yardımıyla çok ince olmayacak gibi açıyoruz. Bezin üstüne koyuyoruz. Yarım saatte bezin üstünde bekledikten sonra pişirme işlemlerine başlıyoruz. 



   Yazmış olduğum tarifte pişirme işlemini kuzinede gerçekleştirmiş olacağız. Tercihe göre tüpte tavada veya, elektrikli saçta veya ev içinde ocağımız varsa toprak saçta pişiriyoruz. Pişirmek için çok fazla seçenek var. Yeter ki yapmak isteyelim 🙂  Kafanıza takılan bir şey olursa sorabilirsiniz, yorumlarınızı seve seve yanıtlarım 🙂 Afiyetle kalın 😉